FacebookInstagramTwitterContact

 

Tunaikan Pengagihan Kurma Kurnia, Dengan Penuh Amanah           >>           Berangkat Melancarkan Pengagihan Kurma Kurnia Kebawah DYMM           >>           526,000 Kotak Kurma Safawi Akan Diagihkan           >>           Vaksin Efektif Pencegah Penyakit           >>           BST Menyahtarakan Kapal 'Bebatik Dan Belanak'           >>           Sarjan (B) Hamri, Kini Miliki Rumah Sendiri           >>           MPA Adakan IMO,IMSAS           >>           Pendidikan Awam Penting Bagi Rawatan Kanser Payudara           >>           Pelajar Cemerlang SM PAPHM Diraikan           >>           Perpustakaan Tempat Selesa Berkomunikasi           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

admin@brudirect.com

 

ADVERTISING

marketing@brudirect.com

 

PRESS RELEASE

pr@brudirect.com

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 04:41AM

Subuh

: 04:51AM

Syuruk

: 06:11AM

Doha

: 06:33AM

Zohor

: 12:20PM

Asar

: 03:33PM

Maghrib

: 06:26PM

Isyak

: 07:37PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Pelajar Disaran Pamerkan Akhlak Mulia


TETAMU kehormat, Pemangku Setiausaha Tetap, Kementerian Hal Ehwal Ugama, Awang Haji Mohd.Serudin bin Haji Timbang menyerahkan Mushaf Al-Quran kepada pelajar-pelajar baharu.

 


 January 14th, 2018  |  09:03 AM  |   785 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Pemangku Setiausaha Tetap, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Awang Haji Mohd. Serudin bin Haji Timbang berkata, dalam usaha untuk menjadi seorang Huffaz yang berilmu tinggi di era yang serba mencabar ini adalah menjadi kewajiban para pelajar baharu yang memasuki Institut Tahfiz Al-Quran Sultan Haji Hassanal Bolkiah (ITQSHHB) untuk sentiasa mempamerkan akhlak mulia, iaitu akhlak Al-Quran.

 

 Semasa berucap selaku tetamu kehormat di Majlis Penerimaan Pelajar-Pelajar Baharu ITQSHHB Sesi 2018, beliau menambah di dalam ajaran ugama Islam, aspek akhlak diletakkan di kedudukan yang tertinggi dan mendahului ilmu itu sendiri, sekali gus mempamerkan bahawa ugama Islam itu sangat mementingkan keperibadian yang luhur.

 

 Majlis penerimaan pelajar baharu tersebut diadakan di Dewan Kuliah, ITQSHHB, di sini.

 

 Seramai 82 pelajar telah diterima masuk ke institut ini, yang terdiri daripada 36 lelaki dan 46 perempuan.

 

 Pengambilan ini adalah bagi mengikuti pengajian di peringkat menengah.

 

Juga hadir, Pegawai-pegawai Kanan KHEU, ibu bapa, pelajar-pelajar baharu yang diraikan serta pegawai-pegawai, guru-guru dan kakitangan institut berkenaan.

 

 Majlis tersebut adalah acara kemuncak kepada program Minggu Ta'aruf (orientasi) mereka selama enam hari yang bermula 8 Januari yang lalu.

 

Terdahulu bacaan ayat-ayat suci Al-Quran, Surah Fathir, ayat 29 hingga 35, dibacakan oleh Awang Muhammad Faiz Najwan bin Muhammad Saleh.

 

 Di majlis tersebut juga menyaksikan penyerahan Mushaf Al-Quran kepada pelajar-pelajar baharu yang disempurnakan oleh tetamu kehormat dan seterusnya bacaan ikrar daripada pelajar-pelajar baharu ITQSHHB sesi 2018 yang diketuai oleh Awang Muhammad Nur Safwan bin Awang Asli serta tayangan slaid video aktiviti-aktiviti pelajar sepanjang Minggu Ta'aruf dan penyerahan pelajar-pelajar baharu kepada Pemangku Pengetua ITQSHHB.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PelitaBrunei

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at pr@brudirect.com

 

Related News


New Federal Building May Be Built At Demolished Wisma RTM Site

 2018-04-24 09:21:29

South Korea Turns Off Loudspeaker Broadcasts Into North

 2018-04-24 09:29:39

How 3% Yields Could Reshape The Investing Landscape

 2018-04-24 10:01:37