FacebookInstagramTwitterContact

 

Sydney’s New $6 Billion Gem Expects Twice As Many Tourists As The Opera House           >>           Japan's Stock Market Got You Confused? Try Analyzing Eyebrows           >>           Qatar Injected $43 Billion to Help Banks After Boycott, S&P Says           >>           Passenger Plane Damaged After Overshooting Runway In Nigeria           >>           Goalkeeper Alves Eyes Flamengo Return Ahead Of Copa Libertadores           >>           Abbas Questions "Strange" U.S. Mideast Policies           >>           U.S. Adds Ansarul Islam To Terrorist List           >>           Ugandan President Museveni To Host FIFA World Cup Trophy           >>           U.S. Soldier Killed In Non-Combat Incident In Iraq           >>           2nd LD Writethru: UN Envoy Voices Concern Over Israeli-Palestinian Violence           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

admin@brudirect.com

 

ADVERTISING

marketing@brudirect.com

 

PRESS RELEASE

pr@brudirect.com

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events


Brunei Gastronomy Week
February 23rd, 2018 | 08:00 AM


Negara Brunei Darussalam 34th National Day
February 23rd, 2018 | 10:00 AM

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 05:06AM

Subuh

: 05:16AM

Syuruk

: 06:34AM

Doha

: 06:57AM

Zohor

: 12:35PM

Asar

: 03:53PM

Maghrib

: 06:34PM

Isyak

: 07:44PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Berkenan berangkat ke Mesyuarat Pertama Majlis Kebangsaan Celik Kewangan


DULI Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Timbalan Sultan berkenan berangkat ke Mesyuarat Perta DULI Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Timbalan Sultan berkenan berangkat ke Mesyuarat Pert ANTARA yang hadir pada Mesyuarat Pertama Majlis Kebangsaan Celik Kewangan.

 


 November 15th, 2017  |  12:49 PM  |   366 views

BANDAR SERI BEGAWAN

 

Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, Timbalan Sultan berkenan berangkat ke Mesyuarat Pertama Majlis Kebangsaan Celik Kewangan (MKCK) yang berlangsung di Bilik Mesyuarat, Bangunan Jabatan Perdana Menteri (JPM).

 

Keberangkatan tiba Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota, selaku Penaung MKCK dijunjung oleh Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Indera Pahlawan Dato Seri Setia Awang Haji Suyoi bin Haji Osman, selaku Pengerusi MKCK dan Timbalan Menteri di JPM, Yang Mulia Dato Seri Paduka Awang Haji Mohd. Roselan bin Haji Mohd. Daud, selaku Timbalan Pengerusi MKCK.

 

Duli Yang Teramat Mulia seterusnya dijunjung untuk sesi bergambar ramai bersama Ahli-ahli MKCK.

 

Mesyuarat dimulakan dengan bacaan Doa Selamat oleh Setiausaha Tetap Kementerian Hal Ehwal Ugama, Dato Seri Setia Awang Haji Abdul Aziz bin Orang Kaya Maharaja Lela Haji Mohd. Yusof, selaku Ahli MKCK.

 

Menteri Pendidikan dalam sembah alu-aluannya menyatakan, pelbagai inisiatif yang berkaitan dengan pendidikan kewangan atau celik kewangan telah dijalankan oleh agensi, institusi kewangan dan persatuan di negara ini.

 

Sehubungan itu, Kementerian Pendidikan jelasnya, telah menandatangani perjanjian dengan Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) pada 14 Jun 2016 yang lalu bagi menyertai Program Penilaian Pelajar Antarabangsa (PISA) 2018 yang akan menilai tahap prestasi para pelajar celik kewangan.

 

Menurut Yang Berhormat, ia merupakan satu lagi komitmen negara dalam meningkatkan celik kewangan di Negara Brunei Darussalam.

 

Yang Berhormat percaya penubuhan MKCK adalah perlu bagi memastikan pelan tindakan yang menyeluruh dibangunkan untuk membantu semua individu peringkat umur dengan kemahiran celik kewangan yang diperlukan dan relevan yang akan membimbing sepanjang hidup mereka.

 

Sejurus selepas itu, DYTM berkenan mengurniakan sabda bagi merasmikan penubuhan MKCK.

 

MKCK ditubuhkan dengan tujuan utamanya bagi memastikan rakyat di negara ini mencapai tahap kesejahteraan kewangan yang paling tinggi melalui akses kepada produk-produk, maklumat dan khidmat nasihat yang berkualiti dan boleh dipercayai.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by Pelita Brunei

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at pr@brudirect.com

 

Related News


Teacher Killed, Five Students Injured In Lok Kawi Accident

 2018-02-21 08:39:55

Liu Wen: China Supermodel's New Year Message Sparks Row

 2018-02-21 08:51:50

Sydney’s New $6 Billion Gem Expects Twice As Many Tourists As The Opera House

 2018-02-21 09:30:42